maanantai 28. syyskuuta 2015

Kurkiaurat halkoivat Etelä-Pirkanmaan taivasta – myös hanhet vauhdissa

Sunnuntain kaltaista kurkien ylilentoa ei seudulla ole monesti nähty, jos ollenkaan. Kuva: Olli HaukkovaaraJulkaistu 28.9. Valkeakosken Sanomissa

Sää kylmeni sunnuntaina 27.9. raikkaiden pohjoistuulien myötä, mikä edisti kurki- ja hanhiaurojen ilmaantumista Valkeakosken ja sen ympäristön kuntien taivaalle.

Eri puolilla Valkeakosken Lintuharrastajien toimialuetta kiikaroitiin erityisesti kurkia. Kangasalan, Kirkkoharjun näkötornista ynnättiin päivän aikana tuhansia pitkäkauloja.  Lempäälän Pyhällön lintutornista summattiin yli 8 000 lintua, joista peräti 3 250 kurkea liihotti tarkkailupisteen ohi vain 20 minuutin aikana.

Luonnollisesti samoja, äänekkäästi ja trumpettimaisesti GRRRK-GRRRK töräytteleviä parvia havaittiin myös Valkeakosken yläilmoissa alkumatkallaan kohti talvehtimisseutuja: Pohjois-Afrikkaa, Lähi-itää sekä Kaakkois- ja Lounais-Eurooppaa.

Valkeakosken Lintuharrastajien puheenjohtaja Olli Haukkovaara oli yhteydessä VLH:n alueen eri lintutarkkailijoihin. Hänen päätelmänsä oli, että pelkästään Valkeakosken Lintuharrastajien toimialueen yli matkasi sunnuntaina yli 14 000 kurkea, mikä lienee alueen kurkihistorian kovimpia tuloksia.

Valkoposkihanhet vauhdissa

Kurkien lisäksi muuttomatkavauhtiin 27.syyskuuta yltyivät myös arktisten seutujen kasvatit, valkoposkihanhet. Lintuharrastaja Jussi Kallio osui oikealle paikalle Akaan, Kylmäkosken, Käyrälän pelloille.  Suurikkalankorven ylitti komea 230 muuttavan linnun auramuodostelma. Muuttoparvien ääni muistuttaa koiran haukuntaa. Hanhia löytyi myös paikallisina sänkipelloilta puintijätettä näykkimässä, muun muassa Tarttilan, Linnaisten sekä Sillantaan niityillä ruokaili noin 50 yksilön parvet. Kaiken kaikkiaan seudultamme laskettiin noin parisentuhatta hanhea. Aikaisemmin valkoposkihanhia tavattiin Suomessa vain läpimuuttajina, mutta on nykyisin ne pesivät muutaman parin voimin myös Hämeen järvillä Lajin talvehtimisalueet löytyvät Pohjanmeren ympäristöstä.

Valkoposkihanhia tavattiin muun muassa Päivölän Sillantaan pelloilla. Kuva: Risto Vilpas

Teksti: Risto Vilpas 28.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti