perjantai 9. tammikuuta 2015

Jalohaikara HerralankoskellaJulkaistu 8.1.2015 Lempäälän-Vesilahden Sanomissa sekä Valkeakosken Sanomissa

Jalohaikara yllätti lintuharrastajat kalastelemalla pari tuntia Lempäälässä Herralankoskella.  Vesilahtelainen lintuharrastaja Jani Vastamäki onnistui ottamaan linnusta kuvan.

Jalohaikaran havaitsivat Valkeakosken Lintuharrastajat, jotka ovat järjestäneet uuden vuoden ensimmäisenä lauantaina  ”linturallin” jo vuodesta 1998. Tuolloin mukana oli seitsemän joukkuetta ja kaikkien joukkueiden  havaitsemien lintujen yhteislajimäärä oli 45.

”Ralli” sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta, nuorista, juuri harrastuksen aloittaneista  koululaisista, koko ikänsä lintuja harrastaneisiin eläkeläisiin saakka. Auto ei ole pakollinen, kisaan  voi lähteä myös jalkaisin, pääasia on talvinen ulkoilu lintujen parissa.

Yhdistyksen  toimialue on Tampereen ja Hämeenlinnan välissä. Yhdistyksen alueeseen kuuluvat  Valkeakoski sekä mm. Lempäälä, Vesilahti ja Akaa kokonaisuudessaan.

Lintuharrastajajoukkueet  yrittävät ”rallissa” löytää lyhyenä talvipäivänä mahdollisimman monta eri siivekäslajia.

Kaikkien aikojen lajirunsain tulos tehtiin leutona talvena 2001, vesistöjen velloessa jäistä vapaana, joukkueet yhyttivät tuolloin peräti 58 siivekäslajia. Tänä vuonna, 3. tammikuuta linturyhmät pääsivät pitkästä aikaa vitosella alkavaan lintulajimäärään.

Seitsemän joukkuetta kiikaroi erittäin vaihtelevassa säässä, räntää, tihkua, sumua, pikkupakkasta ja plusasteita jne., kaiken kaikkiaan 50 eri lajin siipiveikkoa.

Jalohaikara Herralankoskella

Metrin pituudeltaan ja siipiväliltään 150 senttimetrin jalohaikara on Suomessa nykyään  jokavuotinen, mutta harvinainen vierailija. Näyttävä jalohaikara ei kuulu vakinaiseen  lintulajistoomme ja pääosin havainnot keskittyvät keväälle ja kesään.

Jalohaikaran lähimmät pesimäalueet ovat Baltiassa, mutta talvehtimisalueet ovat Välimeren

ympäristössä. Talvivieraana se on Suomessa erittäin harvinainen ja havainto olikin ensimmäinen havainto kautta aikain Pirkanmaan-maakunnassa.

Melkoisen sydämien tykytysten summan jalohaikara aiheuttikin lintualan-harrastajille, jotka olivat etsineet kosken sulapaikoilta talvehtivia sinisorsia ja telkkiä, kunnes yhtäkkiä jäälle laskeutui taivaalta aamunhämärässä, kuin Gabriel konsanaan, vitivalkoinen jalohaikara vastarannan jäätöyräälle.

Ihmetys oli melkoinen. Lintu kalasteli virralla parisen tuntia, kunnes katosi mystisesti aamupäivän usvaan. Vesilahtelainen lintuharrastaja Jani Vastamäki onnistui linnun kuvaamaan ja melko moni muukin kiikarikansalainen ehti haikaraa ihailemaan. Mistä lintu Lempäälään saapui, on suuri ihmetys?

Muita talvipäivän parhaita havaintoja olivat valkoselkä- ja harmaapäätikka, pähkinä nakkeli ja runsaasta pihlajanmarja sadosta nauttineet räkättirastasparvet, joista löydettiin puna- ja kulorastaat, myös peippo ja kottaraiset löydettiin herkuttelemassa lintulautojen antimilla.

Teksti: Risto Vilpas, Valkeakosken Lintuharrastajat ry
Kuva: Jani Vastamäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti