perjantai 3. toukokuuta 2013

Isohaarahaukka, uusi laji Valkeakosken Lintuharrastajien alueelle

Isohaarahaukka Linnasten aukealla 2.5.2013

Löysin eilen isohaarahaukan Valkeakoskelta.

Havaintotilanne tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, ajoin 80 km/h kohti Valkeakoskea vanhalla kolmostiellä kun Rapolanharjun kohdalla huomasin ison pedon kaartelevan matalalla ja näin samalla sen väreistä että nyt on kyseessä jokin muu kuin mikään tavallinen petolintu ja samalla näin jo syvän lovipyrstön. 

Äkkijarrutus ja auto jäi vinoon puoliksi kaistalle, puoliksi penkalle. Nappasin kiikarit penkiltä, nopea varmistus ja seuraavaksi kamera äkkiä autosta, sähläsin sen kanssakin varmaan parikymmentä sekuntia kun kädet tärisivät, sydän löi hurjaa vauhtia ja hikikarpalot nousivat otsalle. Mutta sain kuin sainkin ensimmäiset kuvat, ihan kelvolliset Rariteettikomitealle :) Ja tietysti viestin Lintutiedotukseen.

Edelliset havaintoni lajista ovat 32 vuoden takaa Etelä-Saksasta. Oli kyllä mahtavaa löytää tämä kaunis petolintu ihan spontaanisti Suomesta ja vielä kotinurkilta!

Isohaarahaukka jatkoi Rapolasta Viidennumeron suuntaan. Hetken kuluttua alkoi puhelin soida, lähiseudun bongarit kaasuttelivat kohti Valkeakoskea ja kyselivät arvioitani mihin haukka suuntaa. Arvioni osui oikeaan, jonkin ajan kuluttua lintu löytyi Linnasten aukealta, suuntana etelä. Sieltä se siirtyi Iittalan puolelle, jossa törmäsi sadekuuroon ja kääntyi takaisin pohjoiseen.

Tässä vaiheessa lähdin itsekin katsomaan lintua uudelleen, kun meidän Ronikin halusi nähdä sen. Ehdimme juuri sopivasti Linnasten aukealle kun lintu lensi rauhallisesti aivan vierestä ohi. Onnellisia bongareita oli paikalla parikymmentä - ja hetken päästä myös muutama vähemmän onnellinen jotka saapuivat paikalle pari minuuttia liian myöhässä. Isohaarahaukka oli juuri kadonnut metsän rajan taakse Toijalan suuntaan. Viimeiset havainnot siitä tehtiin hetkeä myöhemmin Tarttilan - Toijalan välistä, missä se katosi matalalla länteen / länsiluoteeseen metsän taa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti