lauantai 16. kesäkuuta 2012

Houkuttele lintuja pihaan myös kesällä - veden avulla!

Räkättirastas kylvyssä
Kun talviruokinta kevään tullen loppuu, moni piha tyhjenee linnuista. Muutamassa pöntössä saattaa pesiä tiaisia tai kirjosieppoja, mutta yleensä nekin katoavat poikasten lähdettyä liikkeelle. Linnut saa kuitenkin helposti viihtymään pihapiirissä pienellä vaivalla. Ne kun tarvitsevat vettä juodakseen ja kylpeäkseen siinä missä me ihmisetkin.

Matala vesiallas kannattaa laittaa suht avoimelle paikalle, liian suojaisessa paikassa linnut eivät mielellään peseydy. Ja pian huomaa että vesialtaalla on kuhinaa, varsinkin jos lähellä ei ole järveä tai muuta vesistöä. Rastaat ovat varsinaisia nautiskelijoita, ne viipyvät altaassa usein viisikin minuuttia. Pienemmät varpuslinnut viihtyvät pesulla lyhyempiä aikoja ja välillä altaalle on selvää jonoa. Jopa niin paljon että itse laitoimme takapihalle jo toisen altaan. Vierailijalista on pitkä, lintuja käy altailla selvästi ainakin parin sadan metrin päästä. Pajulintuja, hernekerttuja, kirjosieppoja, viherpeippoja, punatulkkuja, västäräkkejä, varpusia, yms - periaatteessa kaikkia lajeja mitä täällä kaupungin keskustassa näin keskellä kesää yleensäkin esiintyy. Vesi kelpaa myös nisäkkäille, ainakin oravat käyvät säännöllisesti juomassa.

Vesialtaita myydään puutarhatarvikemyymälöissä, kuvan kivinen allas löytyi Bauhausista. Tämä maan tasolla oleva allas on selvästi suositumpi kuin toinen jalallinen altaamme. Mutta minkä tahansa altaan hankittekin, muistakaa täyttää se vedellä säännöllisesti, kuumimpina aikoina vettä pitää lisätä päivittäin. Hyvällä onnella saatat saadan jonkin harvinaisemmankin kesävieraan pihaasi, mutta kyllä tavallisistakin lajeista iloa riittää!

1 kommentti:

  1. Ja ruokintapaikan vieraat käyvät altaalla juomassa ja pesulla niin pitkään syksyllä, kun se vaan pysyy jäättömänä :)

    VastaaPoista