keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Pääsiäisen lämpö toi muuttolinnut


Sää lämpeni Valkeakosken seudulla pääsiäisenä. Kylmä, talvinen sää hellitti ja Suomeen virtasi lämmintä ilmaa Brittein saarten suunnalta. Kauneinta ja lämpimintä säätä saatiin pääsiäispyhien loppupuolella. Lämpötila nousi poutaisina, sunnuntaina ja maanantaina reilusti plussan puolelle, lähes kahdeksaan lämpöasteeseen. Runsasta auringon paistetta ei saatu ja tuulikin oli kohtalaista tai peräti navakkaa, mutta tuulesta huolimatta siivekkäiden ja muutto pääsi voimakkaaseen käyntiin. Leuto sunnuntai toi suuren joukon suurella sydämellä lurittelevia kiuruja Sääksmäen Linnasten peltoaukeille. Samoilta viljelysmailta kiikaroitiin myös suuri joukko riemullisesti ja heti soidinhurmioissaan naukuvia töyhtöhyyppiä, sekä ensimmäiset paikalliset pelloilla harppovat kurjet.
Harmaita hanhia
Metsähanhi on pohjoinen soiden laji, joka pesimäaikaan on arka ja viihtyy kaukana ihmisasutuksesta. Lajin pääasiallista pesimäympäristöä ovat rimpinevat ja -aavat, sekä rämeet. Koskin seudulla niitä havaitaan vain kevät- ja syysmuutolla sänkipeloilla lepäilemässä, tänä kevään Kuurilan kartanon pelloilla lepäili noin nelisenkymmentä yksilöä. Samasta joukosta yhytettiin myös viisi valkealla otsalla merkittyjä tundrahanhia, sekä kaksi lyhytnokkahanhea. Tundrahanhet pesivät Koillis-Venäjän ja Siperian tundralla nimensä mukaisesti. Lyhytnokkahanhet ovat Huippuvuorten ja Islannin pesimälinnustoa.

Lempäälän Ahtialanjärven sorsat
Matala ja rehevä Ahtialanjärvi on nykyisin Pirkanmaan selvästi monipuolisin lintujärvi. Järven pinta-ala on rantaluhdat ja -pensaikot mukaan lukien 168 hehtaaria. Sen peltoihin rajoittuneet rannat ovat säilyneet pääosin rakentamattomina. Viimevuosina Valkeakosken Lintuharrastajien toimialueen kevään ensimmäiset vesilintujen suurimmat parvet on havaittu aina täällä. Järvi on valtakunnallisestikin arvokas lintuvesi. Toinen pääsiäispäivänä ei tehnyt poikkeusta; järveltä ynnättiin kymmeniä vesien lintuja: haapanoita, taveja, punasotkia, nauru- ja kalalokkeja sekä nokikanoja.
Seuraavaksi lintuharrastajat odottelevat peippoja, västäräkkejä ja rastaita.
Linturetkien ohessa voi VLH:n alueen pelloilla voi törmätä myös upeisiin nisäkkäisiin. Akaan Käyrälän peltoaukeilla on liikuskellut läpi talven seitsemän metsäkauriin lauma.

Teksti ja kuvat Risto Vilpas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti