lauantai 5. maaliskuuta 2016

Lämmin sää toi ensimmäiset muuttolinnut Valkeakosken seudulle

Telkkäkoiraita, kuva Risto Vilpas


Ensimmäiset muuttolinnut ovat jo saapuneet Valkeakoskelle. Syynä on sää, joka on tavanomaista lämpimämpää.  Tammikuun pakkasten loputtua alkoi tavallista lauhempi helmikuu. Valoisa aika lisääntyi huimaa vauhtia. Aurinko nousee Valkeakoskella jo varttia vaille kahdeksan ja laskee puoli kuuden aikoihin, päivän pituus on jo lähes kymmenen tuntia.

Pulmuset, kuva Juha Leuhtonen


Ensimmäisinä siivekkäinä seudullemme ehättivät Lapin tunturilakien karuilla kivikkorakoilla pesivät pulmuset. Näitä sirkkujen sukulaisia havaittiin kolme lintua 6.2. Lempäälän Ideaparkin rampin pientareella ruokailemassa. Pulmusten lähimmät talvehtimisalueet ovat Etelä-Ruotsissa.

Rannikon tuntumassa talvehtineita vesilintuja tavattiin Viialan Jumusella 13.2.. Laajassa sulassa viihtyivät: telkkä pariskunta ja muutama isokoskelo, sekä viitisenkymmentä harmaalokkia, sekä kymmenkunta merilokkia. Nykyisin nämä lokkilajit viettävät talvensa suurin määrin varsin lähellä Pirkanmaata, Pietarin, Tallinnan ja Espoon Mankkaan kaatopaikoilla. Viime vuosina tähän on totuttu, että lokkikevät voi alkaa tähänkin aikaan. Metsäkansan pelloilta kiikaroitiin myös laulujoutsen pari.
Ennätysaikainen oli sen sijaan Valkeakosken Raikkaalle, Valkeakosken Lintuharrastajien jäsenen Markku Ranta-Eilolan linturuokinnalle pulujen piiriin 17.2. yllättäen ilmestynyt sepelkyyhky. Lajin talvehtimisalueet ovat Pääosin läntisessä Euroopassa. Ruokintapaikkojen läheisyydessä on kiikaroitu myös enemmän osittaismuuttajia, kuten tiklejä, vihervarpusia ja viherpeippoja.

Merikotkia muuttaa ja talvehtii Koskissa

Nuori merikotka, kuva Risto Vilpas


Merikotka on Suomen suurin lintu, kun perusteena on siipien kärkiväli., joka voi vaihdella 1,9–2,4 metriin. Siivet ovat paitsi pitkät, myös leveät.  Näitä uljaita lintuja näkee seudullamme linturetkellä lähes päivittäin. ”Mekoja” pesiikin pari pariskunta sekä Vanajan, että Mallasveden puolella.  Osa kotkista talvehtii myös meillä, etenkin ne viihtyvät Vanajan Rauttunselällä , siellä merikotkat saavat ravintoa kalastajien jättämistä kalanperkuista varisten ja korppien seurassa. Yleisesti merikotkat viettävät talvensa Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla.

Valkeakosken kautta kulkee keväisin hyvä merikotkien muuttoreitti. Hyvän muuttosään sattuessa maaliskuun puolenvälin aikoihin, voi taivaalla havaita useita merikotkia suuntavan Pirkanmaan yli kohti pesimäalueitaan. Merikotkat muuttavat pääsääntöisesti vasta puolen päivän jälkeen, koska silloin syntyy lentoa auttavia ilmavirtauksia. Maamme kautta muuttaa myös Jäämeren lintuja.

Merikotkia on nähty enimmillään 14 Vesilahden, Säijänselällä, 12 Valkeakosken Rauttunselällä ja 13 Hattulan ja Hämeenlinnan, Vanajanselällä.

Sama juttu julkaistu Valkeakosken Sanomissa 25.2.2016

Teksti: Risto Vilpas, VLH ry:n tiedotusvastaava

2 kommenttia:

  1. 4.3.2016 Jussi Kallio laski Rauttunselältä yhdeltä verkkoavannolta peräti 28 merikotkaa, uusi Valkeakosken ennätys!

    VastaaPoista
  2. Uusi saapuja on myös harmaahaikara, juhlapukuinen lintu saapui Tervasaareen 27.2.2016. Linnun löysi Kimmo Mäkiselkä.

    VastaaPoista