maanantai 4. tammikuuta 2016

Lintumaailman väestönlaskentaa Kärtsyssä

Koiras pikkutikka Ali-Nississä, kävelytien varrella
Joulun ja Loppiaisen väliin asettuu vuosittainen talvilintulaskenta, tai tarkemmin yksi kolmesta laskennasta eli joululaskenta. Syyslaskennat tehtiin alkutalvesta ja kevätlaskennat tehdään helmi-maaliskuun vaihteessa.

7 km pitkä reitti kiertelee Kärjenniemen asutusalueita vähän pitkin ja poikin ja asettuu kahden muun talvilintulaskentareitin väliin. Tämä reitti on vielä suht uusi, laskin sen ensimmäisen kerran syksyllä 2014 eli mitään pidemmän ajan tilastoja en vielä pysty esittämään Kärtsyn talvilinnuston muutoksista.

Laskentapäivänä keli oli jo varsin talvinen, pakkasta oli -15° C, lunta tosin vain pari senttiä. Kylmä keli oli kuitenkin ajanut ison osan linnuista asutusten ja erityisesti ruokintapaikkojen / lintulautojen tuntumaan. Kärjenniemen parhaat lintukeskittymät löytyivätkin vanhoilta tutuilta paikoilta Siilintieltä, Revontieltä ja Revonhännän pihoista. Hieman yllättäen myös Ali-Nissin alueella on paljon lintuja, ilmeisesti joku on siellä aloittanut talviruokinnan? En kyllä nähnyt siellä lintulautoja / ruokintapaikkaa, mutta saattoivat toki jäädä katveeseen kävelytieltä katsottuna.

Mustarastaita löytyi neljä
Runsaslukuisin talvilintu Kärjenniemessä on sinitiainen, niitä tuli reitillä vastaan yhteensä 107. Pääosin ne keskittyivät juuri edellä mainittujen ruokintapaikkojen ja lintulautojen tienoille. Marjalinnut olivat lähes kateissa, vain neljä mustarastasta koko reitillä. Samoin käpyjen siemeniä käyttävät käpylinnut ovat tänä talvena kateissa ja käpytikkojakin on normaalia vähemmän; reitille niitä osui vain yksi ainoa. Vähissä ovat myös koivun ja lepän siemeniä hyödyntävät urpiaiset ja vihervarpuset, ensinmainittua ei näkynyt reitillä ollenkaan ja vihervarpusiakin vain yksi. Ja hieman yllättäen täysin kateissa olivat myös varpunen, hömötiainen ja keltasirkku. Hömötiaisella syynä lienee sen kannan yleinen väheneminen Suomen metsissä ja keltasirkut lienevät vielä kauempana maaseudulla. Varpusen katoaminen Kärtsystä kummastuttaa, hyviä paikkoja lajille olisi paljon.

Mukavimpia yllätyksiä tässä laskennassa olivat koiras pikkutikka Ali-Nississä kävelytien varrella, varpuspöllö Peurantiellä puun latvassa sekä kaksi töyhtötiaista Revonhännän viimeisen talon lintulaudalla. Lintulajeja näkyi tällä kertaa yhteensä 16 ja lintuyksilöitä 311.

Lopuksi vinkki Kärjenniemen asukkaille: pistäkääpä niitä lintulautoja pihoillenne, tai rasvatankoja roikkumaan puiden oksiin. Talvilinnuista on paljon iloa, ne tuovat eloa, väriä ja hiemän ääntäkin pihapiiriin.

Kirjoittaja: Olli Haukkovaara 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti