perjantai 16. lokakuuta 2015

Hanhia kurkien jälkeen

Julkaistu Valkeakosken Sanomissa 16.10.

Kuten Valkeakosken Lintuharrastajien pitkäaikainen jäsen, Jorma Ahola aikaisemmin lehdessä kirjoitti. Kurkien massamuuton jälkeen taivaan täyttivät hanhet, erityisesti valkoposkihanhet, mutta myös sepelhanhia ja metsähanhia on seudullamme tavattu. Aivan viimepäiviin saakka on noin VLH:n toimialueella tavattu suuriakin hanhiparvia, muun muassa Mallasvedellä Pälkäneen puolella 150 siivekkään, Lempäälän, Ahtialanjärvellä noin 200 linnun kiertelevä parvi, sekä Vanajan, Leppäsaarten edustalla noin 180 paikallista hanhea.

Valkoposkihanhi on kaunis, enimmäkseen arktisilla saarilla Novaja Zemljalla, Huippuvuorilla ja Grönlannissa pesivä hanhi, jonka Valkeakoskella tapaa useimmiten vain syksyisin kuntamme yli läpimuuttavana.  Lajin korkealla, suoraviivaisesti muodostelmissa matkaavat parvet muistuttavat jossain määrin samoina ajankohtina matkaavia kurkiauroja.

Hanhilaji muistuttaa jonkin verran seudullamme asustavaa lähes joutsenen kokoista pohjoisamerikkalaista, linnustoomme lähinnä, metsästyslajiksi istutettua kanadanhanhea, mutta siitä sen erottaa parhaiten koko.  Valkoposkihanhi on kotoista heinäsorsaamme vain hieman suurempi.
Yksistään lokakuussa, Valkeakosken Lintuharrastajien toimialueella muun muassa Koti-Koskissa, Lempäälässä, Akaassa ja Pälkäneellä valkoposkihanhia on kiikaroitu niin taivaalta kuin sänkipelloilta lähes 9000 lintua.


Teksti ja kuva Risto Vilpas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti