torstai 10. syyskuuta 2015

Lintuharrastusohjelmia älypuhelimiin

Heinäkuun lintuillassa kerroin älypuhelimen käytöstä lintuharrastuksessa ja lupailin sitten laittaa koosteen sovelluksista jakoon. Tässä se nyt on, juttu paisui kuin pullataikina... :)

Älypuhelin on siis nykyään mainio apuväline lintuharrastajalle, on kyseessä sitten juuri harrastuksen aloittanut henkilö tai vuosikymmeniä lintujen perässä kulkenut maastojyrä. Alla lyhyet esittelyt erinäisistä Suomessa käyttökelpoisista sovelluksista niin iOS:lle, Androidille,Windows mobilelle kuin Symbianille. Sovelluksia on siis lintukirjatyyppisiä, lintujen äänisovelluksia, havaintojen tallennussovelluksia sekä useita karttasovelluksia ja sääsovelluksia jotka helpottavat retkien suunnittelua ja maastossa liikkumista.

Uusia sovelluksia lisätään päivityksinä tähän artikkeliin kun niitä ilmestyy ja tulee vastaan. Vinkkejä voi lähettää joko yhdistyksen sähköpostiin valkeakosken,lintuharrastajat (ät) gmail.com tai kommenttina tähän artikkeliin.

iOS

IPhonelle ja IPadeille on paljon lintuharrastukseen soveltuvia ohjelmia, eri puolille maailmaa. Alla muutamia Suomeen ja suomalaisille hyvin soveltuvia sovelluksia.

1. Collins Bird Guide – The Ultimate Field Guide for Britain & Europe


Collins'in Lintuopas kulkee mukavasti taskussa, sovelluksesta löytyvät myös jokaisen lajin äänet ja sitä voi halutessaan käyttää atrappina.

Sovellus on ladattavissa ITunesista


2. Birds of Northern Europe


Birds of Northern Europe on myös erittäin hyvä mobiililintukirja, perustuu pitkälti The Birds of the  Western Palearctic teokseen ja siinä on myös äänet mukana, eli sitäkin voi käyttää atrappina.

Löytyy samoin ITunesista.


3. Aves Vox, birds songs, bird calls  ja Aves Vox Pro, bird songs, bird calls


Aves Vox / Avex Vox Pro on lintujen äänikirjasto joka perustuu netissä olevaan xeno-canto.org äänisivustoon, ohjelman kautta voi ladata kaikki xeno-cantossa olevat äänet ja käyttää sitten atrappina.

Perus ja Pro-version erot löytyvät ITunesista Pro version lataussivulta:

Aves Vox

Aves Vox Pro
4.  Swarovski Birding Game


Swarovski Birding Game on mukava lintujen tunnistamispeli, se löytyy myös nettiversiona.

Lataa ITunesista5. Recorder Pro: Professional Voice Recording On-The-Go


Yksi parhaista äänten tallennusohjelmista IPhonelle, ja äänet voi tallennuksen jälkeen jakaa SoundCloudiin tai sosialiseen mediaan (Facebook, Twitter jne)5. Maastokartta - Suomi


Maastokartta-sovellus näyttää Maanmittauslaitoksen kaikkien mittakaavatasojen kartta-aineistot, erinomainen sovellus esim. linjalaskentojen tekemiseen ja moneen muuhun.


6. IS Supersää


Ilta-Sanomien Supersää näyttää rinnakkain sekä Ilmatieteenlaitoksen että Forecan ennusteet tunneittain, lähipäivien sään ja sadetutkan / sade-ennusteen.
Windows Phone

Lumioille on edelleen hyvin niukasti lintuharrastussovelluksia... Eli varsin huonoja älypuhelimia lintuharrastajalle. Valitettavasti...

1. Bird Sounds


Bird Sounds lienee ainoa Suomen olosuhteiseen kelpaava lintujen äänisovellus Lumioille. Tämä on aika mukava, mutta tärkeitä lajeja puuttuu vielä. Päivittävät onneksi uusilla välillä.

Sovellus on ladattavissa Microsoft Storesta.


2. The Sound Recorder


The Sound Recorder on hyvä äänitys sovellus Windows puhelimille,  En tiedä onko paras, valittu tähän sen vuoksi, että tämä tallentaa suoraan muistikortille.

Löytyy Microsoft Storesta2. Maastokartat


Maastokarttasovellus  Lumioille.
Sovellus on ladattavissa Microsoft Storesta.
3. IS Supersää


Ilta-Sanomien Supersää näyttää rinnakkain sekä Ilmatieteenlaitoksen että Forecan ennusteet tunneittain, lähipäivien sään ja sadetutkan / sade-ennusteen.

Sovellus löytyy Microsoft Storesta.

Android puhelimet

Androideille on myös paljon lintuharrastukseen sopivia sovelluksia, alla niistä Suomessa yleisimmin käytettyjä.

1. Tiira Nomadi


Tiiran mobiilisovellusta voi käyttää maastossa sekä online- että offline-muodossa. Sovellus helpottaa ja nopeuttaa havaintojen kirjaamista ja dokumentointia Tiiraan.

Huonoja puolia ainakin se että paikan automaattinen nimenhaku tökkii, antaa usein naapurikunnan ruutuun jos sattuu olemaan lähellä rajaa. Nomadin ehdottamia automaattisia paikannimiä kannattaa tarkastella kriittisesti, koska ovat välillä mitä sattuu. Perinteisiin havaintopaikkojen nimiin pitäytyminen helpottaa havaintojen jatkokäyttöä.

Sovellus löytyy siis Google Playstä.2. Xema


Xema on myös BirdLife Suomen hyväksymä ja siten mahdollistaa myös havaintojen viennin suoraan Tiira-palveluun. Käytännössä siis TiiraNomadin kilpailija.3. Tiira Haku


Tiira-lintutietopalvelun perushakutoiminnot saa helposti kaikille Android-laitteille. Tiira Haku mobiili mahdollistaa Tiiran lintuhavaintojen selaamisen yksinkertaisella käyttöliittymällä puhelimessa, tabletissa tai muussa Android-pohjaisessa laitteessa.

Google Playstä löytyy tämäkin.

4. Bird Sounds


Bird Sounds on lintujen äänikirjasto joka perustuu netissä olevaan xeno-canto.org äänisivustoon, ohjelman kautta voi ladata kaikki xeno-cantossa olevat äänet ja käyttää sitten atrappina.

Lataa Google Playstä


5. Ornithopedia Europe


Lintukirja Androidille....

Hae Google Playstä

6. Swarovski Birding Game


Swarovski Birding Game on mukava lintujen tunnistamispeli, se löytyy myös nettiversiona.

Lataa Google Playstä.7. Voice Recorder HD for Audio Recording, Playback, Trimming and Sharing


Yksi parhaista äänten tallennusohjelmista Androidille, ja äänet voi tallennuksen jälkeen jakaa esim. DropBoxiin

Lataa Google Playstä8. Supersää


Ilta-Sanomien Supersää näyttää rinnakkain sekä Ilmatieteenlaitoksen että Forecan ennusteet tunneittain, lähipäivien sään ja sadetutkan / sade-ennusteen.

Lataa Google Playstä.


9. OruxMaps


OruxMaps on hyvä karttaohjelma joka on aivan täysverinen gps-softa, joten avustaa myös esim. linjalaskennoissa, kun pitää osata kävellä suoraa viivaa

OruxMapsiin saa myös ilmaiseksi koko Suomen peruskartat (kunhan on 1,7 gigaa tallennustilaa). http://kartat.hylly.org/

Hae Google Playstä
Meego, Symbian eli Nokialaisille...

Näillekin on jotain tarjolla....

1. Xema


Xema on BirdLife Suomen hyväksymä ja siten mahdollistaa havaintojen viennin suoraan Tiira-palveluun.

Nokialaisille löytyy versiot Xeman sivuilta.Siinäpä niitä... laittakaa tosiaan kommentteja ja ehdotuksia uusista sovelluksista tai kommentoikaa näitä yllä mainittuja sovelluksia.

1 kommentti:

  1. Tässä hyvä kooste mobiililintukirjoista ympäri maailman:

    http://www.birderslibrary.com/features/bird-apps-of-the-world.htm

    VastaaPoista