perjantai 20. maaliskuuta 2015

Lintujen kevätmuutto edistyi

Kopio Valkeakosken sanomien artikkelista 18.3.-15

Siivekkäiden kevätmuutto käynnistyi Valkeakosken seudulla todenteolla viime viikonlopun lämpöaallon myötä. Koskissa runsaslukuisina, rikkaan pihlajanmarjatalven turvin, talvehtineet mustarastas koiraat ovat avanneet jo kurkkujaan. Sen, kuin huilusta puhallettua soivaa säettä on kuultu muun muassa Vääränkoivun puistometsissä.
Lintujenmuutto on nyt parisen viikkoa edellä Etelä-Pirkanmaan normikevättä. Seudulla ovat yleistyneet erityisesti töyhtöhyypät ja kiurut.  Valkeakosken lintuharrastajat järjestivät 12.3., Viialan Luttusen uimarannalla kaikille vapaat ”Lokki-iltamat”, ja rannalta laskettiin yli 500 harmaalokkia sekä kymmenkunta mustaselkäistä merilokkia. Paikalta yhytettiin myös puolen kymmentä kanadanhanhea. Sulassa uiskenteli myös uivelopari. Iso-vuolteelle lennähti 13.3. yksinäinen kyhmy-joutsen.
Seutukuntamme pelloilta on yhytetty myös satoja joutsenia. Eräs joukahaisten lauma ruokailee Jutikkalan pelloilla, aivan vanhan 3-tien vieressä. Linnaisista kiikaroitiin myös muuttavia tuuli- ja hiiri- ja ampuhaukka, sekä uuttukyyhky pari.
Kuluvalla viikolla kevät etenee edelleen reippaasti, mutta kylmät yöt voivat hidasta lintujen kevät muuttoa.

Teksti ja kuva Risto Vilpas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti