maanantai 12. toukokuuta 2014

VLH ensi kertaa Tornien Taistossa yhdistysjoukkueella


VLH:n upouusi banderolli. Kuva: Tom Eklund
Tornien Taiston aamu 3. toukokuuta oli kirkas ja kuulas, suorastaan hyinen, auton tuulilasi piti raapia jäästä puhtaaksi ennen kuin auton nokan saattoi kääntää kohti Vallonjärveä.

Tornille kävellessä tuntui että vaatteita oli liikaa, mutta vanhat kokemukset mielessä arvasin oikein että taas niitä oli liian vähän, parin tunnin päästä sitä kaipasi jo kesäsäilöön laitettua untuvatakkia...

Villen kanssa virittelimme upouuden banderollin paikalleen sekä opastyskyltit polkujen varsille. Ja sitten torniin, lajeja tuli jo ensi minuutilla niin monta etten enää muista mikä oli ensimmäinen. Ensimmäisen tunnin aikana lajeja tuli 36, kello 7:00 niitä oli 47, kello 8:00 52, kello 9:00 jo 56, sitten tahti hiljeni... kello 12:00 oltiin lukemassa 63 ja loppulukemaksi tuli mukavat 67. Loppulukema olikin positiivinen yllätys, kun olimme pitäneet Vallonjärveä vähälajisena paikka ja tavoitteena oli vain noin 55 lajia!

Tom saapui paikalle hieman myöhässä ja Mea sovitusti vasta kymmenen nurkilla kun tämän kirjoittaja lähti opastamaan 14 ihmistä Heikkilänmetsän kierrokselle.

Silkkiuikku lensi hienosti tornin ohi. Kuva: Ville Työppönen
Metsäretki menikin mukavasti, tosin 45 minuutin pituiseksi suunniteltu kävely venähti tuntiin ja 20 minuuttiin! Retkellä nähtiin läheltä mm. peukaloinen ja hippiäisiä, joita ei tornilta havaittu... Kävelylle osallistui 14 henkilöä ja mukavaa tuntui olevan kaikilla, pienistä lapsista vanhuksiin.

Tällä välin tornillakin oli vierailijakuhinaa, eräs heistä yllätti kisaajat kuulemalla tornille asti fasaanin, mitä yksikään kisaaja ei saanut korviinsa! Aistien suhteen emme ole tasaveroisia, joillain on loistava kuulo, joillain loistava näkö. Me käytämme lintujen katseluun kiikareita, kuunteluun pitänee hankkia myös joku apuväline... ehkä seuraavassa Tornien Taistossa poimimme myös hippiäiset ja peukaloiset lähimetsästä kuuntelulaitteen avulla ;)

Tornien Taiston pienimpiä vieraita. Kuva: Olli Haukkovaara
Tornien Taistoon kuuluu aina myös "mäherrys", eli jokin laji jää vain yhden henkilön havaitsemaksi, kun säännöt vaativat että vähintäin kahden henkilön pitää laji havaita, ennen kuin sen saa ruksata listaan. Meillä tällaisia olivat tällä kertaa helistellen yli lentänyt rautiainen, joita kaksi meistä ei huomannut sekä järven lounaisperukan yli lentänyt kottarainen.

Tornilla vierailleille ulkoilijoille oli mukava esitellä mm. hautova kurki joka näkyi hyvin kaukoputkella. Myös
kaulushaikara, laulujoutsenet, nokikanat ja monet muut kiinnostivat kävijöitä.

Kurjella laskutelineet valmiina. Kuva: Mea Torkko.
Muita mukavia tornista havaittuja lajeja olivat esim. järven yli lentänyt teerikukko, ensihavainto lajista kirjoittajalle Vallonjärveltä sekä ohi muuttaneet tundrahanhet, punajalkaviklo ja tornin vierellä puissa hyönteisiä pyydystelleet mustapääkerttu ja kirjosieppo.

Lumikuuro lähestyy! Kuva: Olli Haukkovaara
Ensi vuonna VLH saattaa osallistua jo kahdella yhdistysjoukkueella, toinen porukka täällä Vallonjärvellä, toinen ehkä Lempäälän Ahtialanjärvellä tai Toijalan Terisjärvellä. Mukavaa oli taas, mutta milloinkahan sitä oppisi ottamaan oikeasti tarpeeksi vaatteita päälleen...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti