perjantai 23. toukokuuta 2014

Matinmäen lintukävely 17.5.2014

Pensastasku. Kuva: Juha Leuhtonen
Aamu valkeni aurinkoisena ja vanhan Tekun parkkipaikalle saapuneista lintukävelystä kahdestatoista innostuneesta osa joutui ensi hätään vähentämään vaatetustaan. Mutta ei huolta, ulkoilma-ihmiset osaavat kerrospukeutumisen, joten väliasut pois ja matkaan....

Jo ennen kävelyn alkua parkkipaikan yli lensi kaksi pikkulokkia, ympärillä lauloivat pajulintu, räkättirastas, punakylkirastas. Rikun saavuttua paikalle päästiin liikkeelle kohti Lotilan lehtoa ja eteenpäin Lotilanreittiä. Peippo, naakka, pensaskerttu. Polkua pitkin kuljettaessa kuulimme myös historiallista tietoa Lotilan puutarhasta ja mäkihyppyristä ynnä muuta jutustelua.

Lotilanjärven rantaa pitkin kulkien löytyivät varis, sinitiainen, västäräkki, talitiainen, hernekerttu, naurulokki, kalatiira. Lotilanjärven yksinäinen näkyi valkoisena pisteenä vastarannalla (laulujoutsen), silkkiuikku hautoi aivan rannan tuntumassa, telkkäpari sukelteli matalikossa, rantasipi seuraili rantaviivaa, sinisorsa poikapari uiskenteli päämäärättömästi pitkin järven rantoja. Mustarastas motkotti, sirittäjä kuului jostain taustalta. Hetken seurasimme kirjosiepon ja sinitiaisen kiistaa yksiön hallinnasta. Linnunpönttöjä reitin varrella oli kiitettävästi. Matka jatkui läpi uinuvan Juusonrannan, Vanhankylän pumppuasemalle, jossa katselimme tuulihaukkaa, pensaskertua,kuovia, harakoita, haarapääskyjä, kiuruja,fasaania. Kettu saalisteli pellolla ja poistuessaan loi paheksuvia katseita kohti saalistusta häiritsevää ryhmäämme. Tervapääskyt ilahduttivat ylilennollaan, se on kesä nyt, kuului kommentti. Pensastasku konsertoi koivun latvassa, töyhtöhyypän ylilento ja pikkulepinkäinen, sekä koiras että naaras lähikoivussa. Lyhyt komppaus pelloilla ei tuonut lisälajeja, mutta kuusikujan läpi kävely tuotti kuitenki lisäjin, pikkuvarpuspari autotallin katonharjalla. Lukion parkkipaikalla seisoskelu tuotti vielä kivitaskun, viherpeipon ja sepelkyyhkyn lajilistaan.

Lajeja laskujeni mukaan 35. Kävelijöitä 12. Retken veti Risto Vilpas, assistenttina Juha Leuhtonen ja erityisasiantuntijana Ville Työppönen.

Mukavaa jutustelua, kaunista keliä.

Kiitokset kaikille osallistujille!

Kirjoitti: Juha Leuhtonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti