lauantai 26. lokakuuta 2013

VLH:n joutsenbongausretki 26.10.2013Pieni porukka uskalsi lähteä harmaaseen aamuun, kahdella autolla selvittiin liikenteeseen auringon noustua. Peräkkäin sitten suunnattiin kohti Sääksmäkeä, sieltä Linnasten kautta Käyrälään, Naulin aukeille ja Jalannille, missä jakauduttiin kahteen ja puolet lähti Valkeakosken itäpuolelle, puolet Vesilahdelle.

Ensimmäiset joutsenet löytyivät heti Mattilan kylästä, missä tasan 50 lintua oli aamupalalla pelloilla. Ihan mukava aloitus. Sen jälkeen joutsenia näkyikin pääosin pelloilla siellä sun täällä, muutama pikku parvi myös vesistöissä. Kokonaissumaksi tuli 274 joutsenta, joista nuoria oli vain 47, eli aikuispukuisia oli 227, todennäköisesti suuri osa esiaikuisia pesimättömiä lintuja. Parvia oli yhteensä 14. Eli joutsenia kyllä piisaa täällä vielä varmaan myöhään syksyyn, ellei sää tästä radikaalisti kylmene.

Retken paras havainto oli ehkä harmaapäätikka Kuurilassa. Kalalokkeja oli pelloilla vielä paikoin, isoin parvi noin 40. Kanadanhanhia näimme kaksi parvea, 3 + 14 lintua. Vettä alkoi satamaan retken loppupuolella vähän reippaamminkin, mutta se ei juuri laskentaa haitannut, onneksi.

Ensi syksynä sitten uudelleen! Kiitos osallistujille!

Leyhyttelyä. Kuva: Mari Saarela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti