tiistai 18. syyskuuta 2012

Vitonen on hyvä syksyinen staijipaikka

Haarapääskyt ruokalivat staijipaikan vieressä
Viidennumero eli tuttavallisemmin Vitonen, on Valkeakosken seudun lintuharrastajille tuttu paikka. Siellä on on käyty läpi vuoden katselemassa milloin mitäkin, mutta tyypillisesti lintuja on haettu vain järven pinnasta: lokkeja, koskeloita, kuikkia, merimetsoja, mustalintuja, merikotkia yms.

Harvalle on kuitenkaan tainnut tulla mieleen että Viidennumero on myös hyvä muutonseurantapaikka, etenkin syksyllä. Muuton valtavirta kulkee Pappilanniemestä suoraan etelään, Jylhänniemeen, mutta osa parvista kääntyy lounaaseen Sääksmäen sillan yli ja seuraa pengertietä. Parvia menee myös hieman kauempaa Huittulasta saarien yli kohti Lahista, mutta toisessa suunnassa eli Rauttunselällä ei muuttoa näy, ilmeisesti selkä on liian iso monille ylitettäväksi kun vierestä pääsee kohti etelää mukavasti pienellä vesistön ylityksellä.

Paras staijipaikka on Sääksmäen sillan Sääksmäen puoleinen pää ja sen viereiset kalliot. Liikenne tietysti häritsee lentoäänten kuulemista, joten välillä pikkulintujen määritys jää täysin kiikareiden varaan.

Tänään aamulla staijasin sillalla klo 7:43 - 8:20. Muutto oli jo täydessä vauhdissa saapuessani paikalle ja se jatkui vilkkaana poistuessa töihin. 40 minuutin aikana havaitsin muuttoparvia lähes koko ajan, ja moni parvi taisi vilahtaa huomaamatta ohi keskittyessäni jonkin rastas- tai peippoparven laskemiseen. Silti sain tuossa ajassa summaksi noin 800 muuttajaa, valtalajina peipot ja järripeipot joita meni yhteensä noin 500. Toiseksi runsaimpana olivat rastaat, joita meni noin 110, valtaosa räkättejä, mutta myös punakylki- ja laulurastaita. Vähemmistönä olivat sitten mm. hippiäiset, tali- ja sinitiaiset, västäräkit, vihervarpuset, sepelkyyhkyt ja närhi. Vesilintuja muutti vain 4 jouhisorsaa ja 2 kanadanhanhea. Paikallisista mukavimpia olivat pieni haarapääskyparvi sekä merikotka joka nousi Aittosaaresta  lentoon auringon alkaessa lämmittää.

Koko aamun mittaisella seurannalla olisi summa kahden havainnoijan voimin noussut varmasti tuhansiin. Mihin nämä tuhannet tai kymmenet- ellei peräti sadat tuhannet linnut syksyisin tästä sitten jatkavat? Etelään tietysti ja suoraan kaavaillulle tuulivoimala-alueelle. Toivottavasti Jutikkalaan ei tuulivoimaloita koskaan nouse…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti