sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Punatulkusta tuli kaupunkilintu

Koiras punatulkku Raiskionkadulla toukokuussa 2012

Punatulkkua on pidetty lintuna, joka tulee kaupunkeihin ruokinnoille talvella ja kevään tullen katoaa pesimään kuusivaltaisiin sekametsiin. Näin niistä valtaosa tekee edelleen, mutta tänä keväänä jäi pariskunta Laiskaan. Koiras lauloi talomme takana pienessä puistometsässä ja naaras katosi ilmeisestikin hautomaan huhtikuun lopulla. Silloin tällöin metsiköstä kuuluu punatulkun ääntä ja nyt on koiras muutamana päivänä käynyt syömässä silmuja pihassamme. Oikein mukava yllätys, onhan koiras punatulkku yksi koreimmista linnuista maassamme. Saapa nähdä miten pesintä onnistuu ja näemmekö pihassamme jonkin ajan kuluttua nuoria punatulkkuja?

Punatulkku ei tosin ole ainoa metsälaji, joka on päättänyt muuttaa keskelle Valkeakoskea. Sepelkyyhky huhuilee päivittäin ja kävi keräämässä pesätarpeita takapihaltamme. Myös kuusitiaisen laulua kuuluu läheltä aamuisin, sitäkin on pidetty puhtaasti metsälajina. Noinkohan se ensi talvena asettuisi pihamme ruokinnoille, viime talvena täällä ei näkynyt yhtään kuusitinttiä.

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs linturetkelle, mielenkiintoisia havaintoja voi tehdä suoraan omalta pihaltakin!


1 kommentti:

  1. Unohtuipa ylläolevaa kirjoittaessa kertoa, että hippiäinenkin laulaa kyseisessä puistometsässä. Eli tästäkin havumetsien linnusta on tullut kaupunkilintu.

    VastaaPoista